Är Youtube det nya TV?
Våra beteenden förändras hela tiden. När VHS och den nya tekniken med att sända TV via satellit slog igenom på 80- och 90 talet tog Sverige ett jättekliv i ett medialt perspektiv. Världen öppnade sig. Vi fick se ”Video Killed the Radio Star” som första sändning på MTV och hade plötsligt fler än två kanaler. Och reklam! På den tiden var det nästan anarki att sända reklam i Sverige och det blev fullt krig mellan statsmakten och privata företag om rättigheterna, men trots alla försök till förbud mot fria sändningar via satelliter över landsgränser gick utvecklingen fort. Nästan över en natt. Idag tar vi det som självklart. SVT:s dokumentär om Jan Stenbeck beskriver hur det gick till på ett väldigt bra sätt.
Alla tittar på TV
Börjar TV gå i graven? Det är förstås skillnad på om man är 10, 40 eller 80 år. En sak tror jag däremot är säker. Idag tittar vi inte längre på TV på samma sätt som för bara 5-10 år sedan. Vi har så många tjänster och enheter att välja mellan. Vi kan titta på ett program var som helst, när som helst på dygnet och vi kan snabbspola oss genom reklamen. Vi har inte bara ett större utbud, vi har också mycket mer valfrihet.
Vad betyder det för annonsörerna?
Enligt Google visar undersökningar* att 55% av reklamen på TV inte uppmärksammas av tittarna. Vi sitter inte längre stilla och fokuserar på ett TV program. Vi är överallt både fysiskt och mentalt. TV-kaffekannan och samling framför Hylands hörna är gigantiskt länge sedan. Idag har vi TVn på samtidigt som vi gör en massa andra saker. Vi zappar och snabbspolar för att hinna med allt annat. Mailen, tvätten, Facebook, gympakläderna, förbereda mötet nästa dag och resten av livet.
Youtube eller TV?
Ur ett annonsperspektiv verkar det vara så att reklam på Youtube via mobila enheter når mer uppmärksamhet från publiken än TV-reklamen. Undersökningarna* visar alltså att man som annonsör inte längre bara kan ta hänsyn till vilken kanal som har störst publik, utan att man även måste ta hänsyn till vilka enheter målgruppen använder annars riskerar man att elda för kråkorna, eller för att citera Googles artikel: ”If a million trees fall in the forest and nobody hears them, do they make a sound? They might, but does it matter?”
83% av reklamen som sänds på Youtube uppmärksammas av publiken på mobila enheter. Motsvarande siffra för TV-reklam är 45%. Det ser förstås väldigt olika ut över olika generationer. Barnen använder paddan, de vuxna surfar på mobilen, paddan och laptopen. Den äldre generationen använder datorn och är fortsatt intresserade av TV. Och vi använder de olika enheterna vid olika tider på dygnet för att komplicera det ytterligare.
Själv tittar jag väldigt mycket på Youtube. På min mobil och på min Smart-TV och då har jag såklart upptäckt att det inte finns någon reklam när jag ser på Youtube på min TV! Som privatperson tycker jag att det är jätteskönt. Som annonsör blir TV-enheten mindre intressant. Om jag vill nå ut med mitt budskap skulle jag alltså uteslutande jobba med mobilanpassade annonser eftersom jag vet att största delen av min målgrupp är i åldrarna 35-55.
Framtiden?
Om vi bortser från reklam och kommersialism en stund och istället leker med tanken på hur framtiden kan se ut? Det är förmodligen inte så enkelt att se utvecklingen medan den pågår. Ungefär på samma sätt som vi inte ser hur håret växer. Vi kan också missa att se förändringar som händer omkring oss ifall vi inte tittar ut ur vår egna generationsbubbla. De som är barn idag har redan tagit till sig teknik som de flesta som är 60+ aldrig kommer att bry sig om, samtidigt som den äldre generationen idag är betydligt mottagligare för ny teknik än deras föräldrar. De yngre barnen verkar föredra paddan. De äldre barnen väljer gärna webbplatser som är befriade från vuxna. Vi som är ”vuxna och medelålders” fokuserar mer på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och större, smalare, lättare statusprylar med bättre ljud och bild samt fler abonnemang på betaltjänster.
Om 5-10 år?
Jag gillar att fundera över framtiden. Det här är mina prognoser:
TV-programtablåerna blir ett minne blått. Vi väljer istället vad vi vill se genom abonnemang, prenumerationer, feeds och liknande.
Vissa större händelser direktsänds och publiken följer det live via TVn, radion, mobilen, paddan eller datorn.
TVn blir även en dator och vi styr den med mobilen.
Reklamen kommer att bli smartare. Än så länge är den relativt fyrkantigt inställd på demografiska faktorer och sökhistorik.
De annonsörer och systemutvecklare som utgår från sina egna ideer och inte tar hänsyn till att människor är olika och att beteenden kan förändras över en natt kommer att hamna på Museum of Failure.
Mary-Ann Aro
Delägare, Gula Hunden Webbyrå AB
*Se hela artikeln från Google här.